Kuran-i Kerim ve onunla birlikte ortaya cikan Muslumanlik ile ilahi dinlerin dunyaya gelisleri son buldu. Buna Muslumanlar kadar diger din muritlerinin de inanmasi bana hala biraz garip gelse de, (sonucta senin inandigin dine update gelmis, versiyon basmislar.) konumuz aslinda tam olarak bu degil.
Ben ilahiyat mezunu ya da derin din bilgisine sahip biri degilim. Hatta kendimi mikro musluman olarak da tanimlayabilirim. Her neyse…
Simdi bu kurulu dunya kurallarini bir kac dakikaligina da olsa zihinlerimizde askiya alalim ve asagida bahsedecegim konu uzerine biraz dusunelim.
Size yeni bir dinin, dunyamiza geleli 10 yildan fazla oldugunu soylesem ve her gun kendine yeni muritler eklemeye devam ederek buyudugunu soylesem ne dusunurdunuz?
Konunun detaylarina girmeden, semavi dinlerin ortak ozelliklerine hizlica bakmakta fayda var.
1- Monoteizm yani tek tanricilik: Yani kabaca yayilmaya calistiginiz piyasada monopol yani tekel olmaniz lazim.
2- Teolojik sureklilik: Bu, tam emin olmamakla beraber sanirim imanin sartlarina denk geliyor. (Allah’a inanmak – Meleklere inanmak – Kitaplara inanmak – Peygamberlere inanmak – Ahiret hayatına inanmak – Kaderin, hayrın ve şerrin Allah’tan geldiğine inanmak) Ve tabi ki kiyamet gunune de inanmak.
3- Kutsal Kitap: Her dinin bir kutsal kitaba sahip olmasi gerekiyor.
4- Etik yonelim: Iyi ve kotu arasindaki tercih ile itaat etmek ve itaatsizlik. Yani insanin ozgur iradesi bunun altinda yer aliyor.
5- Din temelli dunya gorusu: Dinlerin baslangiclarinin takvimlere yansimasi ve bir gun Tanri’nin nihai karari ile bu Dunya’nin son bulacak olmasi gibi seyler.
6- Kudus’un onemi: Her dinde onemli olan, ortak bir nokta.
7- Ibrahim’in onemi: 3 semavi dinde Ibrahim onem tasir ve her din/muridi tarafindan saygi duyulur.
Bunlar semavi dinlerin ortak ozellikleri. Bir de hizlica Peygamberlerin ortak ozelliklerine bakalim;
1- Sidk: Dogru Olmak.
2- Emanet: Guvenilir olmak.
3- Ismet: Gunahtan korunmak.
4- Fetanet: Akilli, zeki ve uyanik olmak.
5- Teblig: Yaradandan aldigi buyruk ve yasaklari ummete eksiksiz aktarmak.
Tabi ki her dinin kendine gore yapilmasini yasakladigi seyler var. Bunlarin en meshuru ‘7 olumcul gunah’ ya da haramlar.
1- Kibir
2- Acgozluluk
3- Sehvet
4- Kiskanclik
5- Oburluk
6- Ofke
7- Tembellik
Peki bir din baslatmak isteseniz nelere ihtiyaciniz olacak?
1- Daha once de bahsettigimiz gibi bir kutsal kitaba ihtiyaciniz olacak.
2- Ritueller yaratmaniz gerekiyor. Ozel gunler, bayramlar ve bugunlere ozel dualar/ibadetler.
3- Hicliginde din icerisinde bir anlami oldugunu anlamak ve bazi seyleri cevapsiz birakmak. Ki bu dine gizemli/ilahi bir hava da katiyor.
4- Yeni bir din baslattiginiz zaman, sizin sadece bu isin baslatani, peygamberi oldugunuz unutmamaniz lazim. Eger biraz abartir ve bu isin uzerinde bir ilahi guc oldugunuzu iddia ederseniz, size deli gozuyle bakilacaktir.
5- Diger dinlerden yani rakiplerinizden bazi seyleri almanizda da hic bir sakinca yok. Hatta bu size daha fazla takipci getirecektir.
Daha fazla uzatmadan yukardaki bilgileri toplayarak ortaya attigim bu garip fikri toparlayalim.
Dunya uzerindeki en kalabalik din 2.4 milyarlik nufusu ile Hristiyanlik, bunu 1.8 milyar ile Muslumanlik takip ediyor. Peki bu bahsettigim olusumun tam 2 milyar takipcisi var desem. Hem de her gun toplanip saatlerini bu olusumda geciriyorlar desem…
Yeni dunyanin, en yeni dini Facebook!
Facebook 2017 yili ile kendisini “Dunyayi bir araya getirmeye” adadigini acikladi. Tipki her semavi dinin acikladigi gibi. Yukarida bahsettigimiz orneklere de bakacak olursak;
– Facebook icinde bulundugu sektorde monopolcu bir ilerleme modeli izliyor. Tipki tek tanrili dinler gibi.
– Bize surekli Facebook ile dunyanin daha iyi bir yer oldugunu, sundugu servislere sahip olmamamiz halinde bizi ufak capli bir kiyamet gunu ile korkutuyor. Aslinda sadece Facebook login’in bile bir kac saat devre disi kalmasi su an icin bile ufak capli kiyametlere sebep oluyor.
– Facebook’da calismaya baslayan her calisanin masasina ‘Red Book’ adini verdikleri ‘kutsal kitaplarini’ birakiyor. Yani kutsal kitaplari coktan hazir ve surekli guncelleniyor.
– Silikon Vadisi’nin gunumuz icin onemi ve ozellikle teknoloji piyasasindaki boyutu, tipki Kudus gibi bir etki yaratiyor.
– Yeni dinlerin Ibrahim’i de Steve Jobs! Apple’in kurucusunun, Mark Zuckerberg’in rol modeli olmasi da yine ayri bir detay.
– Zuckerberg’un surekli muhtesem bir insan goruntusu vermesi, iyi bir aile babasi ve es olusu, standart isci tayfasini surekli ziyaret etmesi, siradan vatandaslarin hayatlarina dokunmasi, kendi belirledigi kural ve kaideleri, global normlarmis gibi bizlere iletmesi ile kendisinden daha iyi bir perygamber adayi olmayacagini gozume kadar sokuyor.
– Kirmizi kitabindan bahsettigimiz uzere, biz siradan kullarina da yeni ritueller yaratiyor. Surekli bir seyler paylasmamizi istiyor, onu bunu begen diyor, olmadi durt su arkadasini, silkelensin kendine gelsin ve Facebook’a girsin diyor.
– Diger dinlerden yararlanmak gibi, Facebook kendisine yarayacak ya da kullanicilarindan calacak her isletmeyi ya satin aliyor ya da taklit edip, tarihin tozlu sayfalarina gomuyor.
Toparlamak gerekirse, tabi ki benim yaptigim biraz abarti ile Facebook’un nasil hayatlarimizda buyuk bir paya sahip oldugunu anlatmak. Ne daha fazlasi ne de azi.
Ama eger buraya kadar okuduysaniz, asagidaki makaleye de bir goz ativerin derim. Belki de ben cok abartmamisimdir, ne dersiniz?
Makale. Ne yazik ki Ingilizce…
No comments